Despre Păunescu și dispariția lui se poate vorbi la nesfîrșit atît pro cît și contra. Dacă e să fim realiști pînă la capăt n-a fost nici mai sfînt nici mai păcătos ca majoritatea poeților români, indiferent de regimul în care și-au scris opera. Și dacă e să fim sinceri, acum că s-a dus între cei drepți, Păunescu e chiar simpatic la modul în care dormea în extraordinar de importantele ședințe parlamentare. Putem spune chiar că era un mod inedit de protest. Și n-am fi chiar departe de adevăr. Despre opera lui în versuri clasice și care se pliau perfect pe sentimentele majorității numai de bine. E tipică românului născut descurcăreț. Ca și lui Dinescu de altfel. Ambii au avut și au o capacitate admirabilă de adaptare la regimuri total diferite. Firi pacifiste deși combatante în aparență, ambii au avut și au marca judecătorului de pace în ce privește contradicțiile sociale, chiar dacă o atare atitudine poate fi taxată drept mediocră, ei și mulți din cititorii lor o numesc echilibrată, ne-extremistă. Date fiind aceste realități autohtone, imperativele supraviețuirii s-au impus în cazul majorității scriitorilor români. Iar valoarea adevărată a unui scriitor se măsoară atît în prieteni cît și dușmani. Indiferent de coloratura lui sau de cantitate, Păunescu a avut un cuvînt greu de spus în Literatura Română. Trebuie să fi un iluzionist invidios să vezi dispariția lui la modul radicalist sau ca pe un fapt mărunt. Dar și închipuit adulator să o vezi la modul eroic. Nu. Poeții români nu sunt nici vedete de circ nici eroi. Sunt doar băieți descurcăreți. Niște tipi deștepți care ”s-au scos”. Atîta tot. Păunescu n-a dispărut, dragilor. Doar ”s-a scos”.
Dumnezeu să-l aibă în pază și să-l ierte!
Dupa tot felul de discursuri siropoase, vărzoase, lăcrimooase ori, dimpotrivă, veninoase, belicoase, hidoase, în sfarsit nişte vorbe de bun simt legate de diparitia lui Adrian Paunescu, din partea unuia din breaslă. Chapeau!
RăspundețiȘtergerearcadia aprecierea ta e tot ce și-ar dori un scriitor de la fratele lui, lector honnoris causa, cititorul. mersi fain frumos. pace poetului și dumnezeu să-l ierte!
RăspundețiȘtergereFraţi să rămânem, dară, fraţi de cuvinte, dacă nu ţie teamă de mezalianţe :P
RăspundețiȘtergereNoo : toți cititorii mei sunt rude prin alianță cu mine așa să ști!
RăspundețiȘtergereIaca, drept cand voiam sa fac impresie mai buna am scapat cratima printre deşte! :(
RăspundețiȘtergereDaca te-ai înrudit cu mine chiar şi fără cratimă nimic nu ne mai poate despărţi :D
nicio problemă uneori cititorii mei mai nimeresc și prin vecini, e normal nu toate drumurile duc la mine...:)
RăspundețiȘtergereE sănătoasă optica şi rară prin breasla domniei tale. Ca cititor de rând eşti aproape obişnuit cu poetul supărat sau revoltat de nerecunoaşterea geniului său şi, deşi nu ai căderea să-ţi dai cu părerea, după o vreme, obosit, te muţi cu lectura la vecinul mai relaxat şi mai împăcat.
RăspundețiȘtergereUite de ce risc eu să fac cărare printre poemele dumitale :D
Astea cu supărările nu-s de mine pentru că sunt preponderent optimist. iar dacă e vorba de cărare atunci să nu ne mai luăm cu dumneata. ok arcadia dragă? george, simplu ca bună-ziua...:)
RăspundețiȘtergereBună ziua! :))
RăspundețiȘtergere